تولید قطعات صنعتی به معنای کلی آن فرایند تبدیل مواد اولیه به صورت محصول است. این فرایند تشکیل می شود از طراحی محصول، انتخاب مواد اولیه و سلسله فرایندهایی که از طریق آن ها محصول تولید خواهد شد. به معنی امروزی تولید قطعات صنعتی، ساخت محصول از مواد اولیه به وسیله فرایندها، ماشین آلات و عملیات مختلف با استفاده از نقشه های طراحی شده توسط مهندس طراح ماهر می باشد. فرایندهای زیادی برای ساخت قطعات و اشکال به کار می روند و معمولا برای قطعات صنعتی از یک ماده معین بیش از یک روش تولید وجود دارد.
امروزه صنعت کشور بیشتر از هر زمان نیازمند تولید قطعات صنعتی مختلف می باشد. همانطور که میدانید صنایع مختلف می توانند با توجه به تفاوت های کاربردی در پیاده سازی درخواست های متفاوت با رویه ساده یا پیچیده باشند.
با توجه به نوسانات قیمت ارز و پیچیدگی وضعیت واردات قطعات سبب شده است تا صنعت کشور عزیزمان به سمت تولید قطعات داخلی رو برگردانده و به نوعی خود رادر این صنعت علی رغم مشکلات بسیار خودکفا نماید. رسیدن به خودکفایی در تولید قطعات صنعتی می بایست ملزم به پروسه های تولید قطعات صنعتی با انجام کارشناسی و بررسی های دقیق صورت گیرد.
انتخاب فرایند تولید، نه تنها به شکل نهایی محصول بلکه به عوامل زیاد دیگری که مربوط به خواص موادند نیز بستگی دارد. برای مثال مواد ترد و سخت را نمی توان به راحتی شکل داد، بلکه این گونه مواد را با چند روش می توان به آسانی ریخته گری یا ماشینکاری کرد. مهندسان تولید در چالش دائمی برای پیدا کردن راه حل های جدید برای حل مسائل تولید و پایین آوردن هزینه اند.
اندازه، ضخامت و پیچیدگی قطعه از عوامل اصلی تاثیرگذار در انتخاب فرایند جهت تولید قطعه صنعتی می باشد.به عنوان مثال قطعات مسطح با مقاطع نازک را نمی توان به دقت ریخته گری کرد. قطعات پیچیده را نمی توان به آسانی و اقتصادی شکل دهی کرد در حالی که ممکن است ریخته گری شوند یا از قطعات تکی ساخته شوند.
تولید و طراحی قطعات نباید به عنوان تشکیلات مجزا تلقی شوند:طراحی قطعات صنعتی و تولید قطعات باید کاملا مرتبط به هم باشند و نباید به عنوان تشکیلات مجزا تلقی شوند.
هر قطعه یا جزئی از یک محصول باید طوری طراحی شود که نه تنها نیازها و مشخصات طراحی را برآورده سازد، بلکه بطور اقتصادی و کارامد بتوان آن را تولید کرد.
قابلیت اجرائی فرایندهای مختلف ساخت در کنار دانش طراحی، امکان ارائه راهکارهای جامع متشکل از طراحی، ساخت، کنترل کیفیت و بسته بندی را به صورت کاملا بهینه شده در شرکت نوین ابتکار سهند فراهم نموده است.
به این ترتیب کارفرمایان محترم می توانند از مواجهه با چالش ها و عدم هماهنگی ناشی از انجام گسسته مراحل تولید قطعات پرهیز نموده و محصول مورد نظر خود را در پایان مسیر، با کیفیت مورد انتظار تحویل بگیرند.
مراحل تولید قطعه صنعتی تولید قطعات صنعتی دارای بخش های متفاوت و مجزایی است . مراحل تولید با توجه به نوع قطعه و پیچیدگی های آن با هم متفاوت می باشد. شرکت نوین ابتکار سهند با استفاده از کارشناسان خبره و سیستم های بروز می تواند فراِیند و مراحل تولید یک قطعه صنعتی را کاهش داده و در زمان آن صرفه جویی نماید .با توجه به نکات ذکر شده فوق تولید قطعات صنعتی معمولا ابتدا وارد بخش تحقیق و توسعه شده سپس با ساخت نمونه های کامپیوتری آن وارد فاز تولید می شود.
تجارب بدست آمده ناشی از همکاری با مجموعه های بزرگ صنعتی همچون تراکتورسازی تبریز، موتوژن، ایدم، بلبرینگ سازی تبریز، مجموعه صنعتی امیرنیا و … گواه کیفیت بالای قطعات تولیدی این مجموعه در سالیان گذشته میباشد. شرکت نوین ابتکار سهند هموراه آغاز همکاری با مجموعه های جدید را برای خود افتخاری محسوب کرده و آمادگی همکاری با شرکت های فعال در این عرصه میباشد.